Αρχική
 
 
Διδακτικό προσωπικό
 
Ελευθεριάδης Αλέξανδρος
Αναπληρωτής Καθηγητής
Ίδρυμα: ΕΚΠΑ
Τηλ: 210-7275210
Προσωπική Ιστοσελίδα: http://www.di.uoa.gr/gr/dep_detail.php?GetWhat=46
Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα:
Ο Αλέξανδρος Ελευθεριάδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Πήρε το Δίπλωμα Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Μηχανικού Η/Υ από το ΕΜΠ το 1990, και τα M.S., M.Phil, και Ph.D. από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης το 1992, 1994, και 1995 αντίστοιχα. Από το 1995 έως το 2007 διατέλεσε καθηγητής στο ίδιο τμήμα, όπου μονιμοποιήθηκε ως Associate Professor (tenured) το 2005. Από το 2007 επέστρεψε στην Ελλάδα ως Marie Curie Chair στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, και από το 2008 είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο ίδιο τμήμα. Τα καλοκαίρια του 1993 και 1994 εργάστηκε στα εργαστήρια Bell Labs ως Επισκέπτης Ερευνητής στο Signal Processing Research Department.
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι η συμπίεση και μετάδοση ψηφιακού βίντεο, ενώ πρόσφατα έχει αρχίσει να δραστηριοποιείται στην περιοχή της μουσικής τεχνολογίας. Έχει 96 δημοσιεύσεις σε έγκριτα διεθνή περιοδικά και συνέδρια (h-index 23), ενώ έχει συνεισφέρει 9 κεφάλαια βιβλίων και έχει επιμεληθεί ένα βιβλίο/συλλογή άρθρων. Κατέχει 16 διπλώματα ευρεσιτεχνίας στις ΗΠΑ ενώ εκκρεμούν 19 ακόμα. Οι ευρεσιτεχνίες του χρησιμοποιούνται στα πρότυπα Blu-ray DVD και ATSC. Έχει υπάρξει συνιδρυτής και σύμβουλος πολλών εταιριών νέας τεχνολογίας, με πιο πρόσφατη την Vidyo, Inc., η οποία αναπτύσσει ολοκληρωμένα προϊόντα επικοινωνίας βίντεο μέσω του Ίντερνετ. H Vidyo έχει αναγνωριστεί με βραβεία καινοτομίας (Wall Street Journal 2010 Innovation Award in the Network/Internet Technologies/Broadban category, Frost & Sullivan 2009 Product of the Year for Conferencing and Collaboration, Best Startup - Interop 2008), ενώ η τεχνολογία της έχει υιοθετηθεί από εταιρείες όπως οι Cisco, και Hitachi.
Ο κ. Ελευθεριάδης έχει διατελέσει Υπεύθυνος Σύνταξης των διεθνών προτύπων MPEG-4 Systems (ISO/IEC 14496-1), του H.264 SVC Conformance (ITU-T H.264.1), και του RTP Payload Format for SVC (IETF). Τα βραβεία του συμπεριλαμβάνουν το Marie Curie Chair από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα, το ACM 2004 Multimedia Open Source Software Award, και το CAREER Award του NSF των ΗΠΑ. Είναι Senior Member της IEEE και Member του AES.


 
Χάρτης Ιστοτόπου | Επικοινωνία | Συντελεστές | Rss
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών