Αρχική
 
 
Διδακτικό προσωπικό
 
Κούρνια Ζωή
Ερευνήτρια (βαθμίδα Δ')
Ίδρυμα: IIBEAA
Τηλ: 210-6597195
Προσωπική Ιστοσελίδα: http://www.bioacademy.gr/faculty-details/H80/zoe?lang=gr
Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα:
Η Ζωή Κούρνια είναι απόφοιτος του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έλαβε το διδακτορικό της από το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης, Γερμανία υπό την επίβλεψη του Prof. Jeremy Smith στην υπολογιστική Βιοφυσικοχημεία. Στη συνέχεια εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στον τομέα του υπολογιστικού σχεδιασμού φαρμάκων στο εργαστήριο του Prof. Bill Jorgensen στο Πανεπιστήμιο Γέιλ των ΗΠΑ.
Στο Γέιλ, οι έρευνες της επικεντρώθηκαν στο σχεδιασμό και ανακάλυψη νέων αντι-καρκινικών μορίων χρησιμοποιώντας υπολογιστικές τεχνικές. Η έρευνά της, που χρηματοδοτήθηκε από την Αμερικανική Ένωση κατά του Καρκίνου, εστιάστηκε στην αναστολή της πρωτεΐνης Migration Inhibitory Factor (MIF), η οποία έχει αναγνωρισθεί ως προ-φλεγμονώδης και προ-ογκογενής παράγοντας. Η εργασία της οδήγησε στην ανακάλυψη πολλών μικτών μορίων – αναστολέων της πρόσδεσης της πρωτεΐνης στον υποδοχέα της, τα οποία εμπλέκονται τώρα σε προκλινικές μελέτες στην Ιατρική Σχολή του Γέιλ. Το 2009 η Δρ. Κούρνια προάχθηκε σε Λέκτορα του Γέιλ, όπου δίδαξε το μάθημα «Μοριακή Μοντελοποίηση Βιομορίων». Το 2007-2008 ήταν πρόεδρος της Φαρμακευτικής και Βιοτεχνολογικής Εταιρείας του Γέιλ και το 2009 τιμήθηκε με το βραβείο «Καινοτόμος Γυναίκα» από το Τεχνολογικό Συμβούλιο του Κονέκτικατ.
Από το 2009 είναι Ερευνήτρια Δ' στο ΙΙΒΕΑΑ, όπου επικεντρώνει τις έρευνές της στην ανακάλυψη νέων υποψηφίων φαρμάκων κατά του καρκίνου μελετώντας την αναστολή της μεταλλαγμένης πρωτεΐνης ΡΙ3Κα, της αλληλεπίδρασης των πρωτεϊνών Myc-Max και του συμπλέγματος πρωτεϊνών Arp2/3. Για τις μελέτες αυτές το εργαστήριο Κούρνια χρησιμοποιεί μία πληθώρα υπολογιστικών τεχνικών όπως Μοριακή Δυναμική, εικονική αξιολόγηση, σχεδιασμός φαρμάκων 'εκ νέου', πρόβλεψη φαρμακολογικών ιδιοτήτων και προσομοιώσεις Monte Carlo.


 
Χάρτης Ιστοτόπου | Επικοινωνία | Συντελεστές | Rss
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών