Αρχική
 
 
Διδακτικό προσωπικό
 
Σανούδου Δέσποινα
Επίκουρη Καθηγήτρια
Ίδρυμα: Εργαστήριο Φαρμακολογίας, Ιατρική Σχολή-ΕΚΠΑ
Τηλ: 210-7462712
Προσωπική Ιστοσελίδα: http://www.bioacademy.gr/Faculty/investigators_details_new.php?id=25&inv=0&ovr=0
Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα:
Η Δέσποινα Σανούδου σπούδασε Μοριακή Βιολογία στο Πανεπιστήμιο του Hertfordshire, και έκανε το διδακτορικό της στο Πανεπιστήμιο του Cambridge της Αγγλίας. Εργάστηκε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Harvard της Βοστόνης όπου και έγινε Λέκτορας. Παράλληλα έκανε ειδικότητα Ιατρικής Γενετικής και εργάστηκε στα γενετικά διαγνωστικά κέντρα των νοσοκομείων Brigham and Women’s Hospital, Massachusetts General Hospital και Children’s Hospital Boston. Το 2003 ανέλαβε την εδραίωση κι οργάνωση του εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.
Σήμερα είναι Ερευνήτρια Γ’ στο Ίδρυμα αυτό και εκλεγείσα Επίκουρη Καθηγήτρια Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το έργο της επικεντρώνεται στο χαρακτηρισμό των μοριακών μηχανισμών που εμπλέκονται στην εμφάνιση κι εξέλιξη παθήσεων της καρδιάς. Ο απώτερος στόχος της είναι η ανάδειξη αποτελεσματικότερων τρόπων έγκαιρης διάγνωσης, καλύτερης πρόγνωσης και νέων θεραπειών, με έμφαση στη Γενωμική και Φαρμακογενετική.
Έχει περισσότερες από 60 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά υψηλού δείκτη αναγνωσιμότητας, 55 ομιλίες και 80 γραπτές ανακοινώσεις σε επιστημονικά συνέδρια παγκοσμίως. Για το έργο της αυτό έχει διεκδικήσει κι εξασφαλίσει ανταγωνιστικά κονδύλια χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία καθώς και Αμερικάνικούς οργανισμούς χρηματοδότησης. Η Δέσποινα Σανούδου συγκαταλέγεται ανάμεσα στου κριτές της Ευρωπαϊκή Ένωση για την αξιολόγηση και κατανομή των ερευνητικών της επιχορηγήσεων. Επιπλέον αξιολογεί άρθρα που υποβάλλονται προς δημοσίευση για πάνω από 10 διεθνή επιστημονικά περιοδικά, και πρόσφατα ανέλαβε τη θέση του Συντάκτη στο Central European Journal of Medicine.
Παράλληλα, διδάσκει σε 5 μεταπτυχιακά προγράμματα στις Ιατρικές Σχολές του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πανεπιστημίου Κρήτης, καθώς και στα Τμήματα Βιολογίας, Χημείας, Νοσηλευτικής και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει τιμηθεί με μία σειρά βραβείων, τα πιο πρόσφατα εκ των οποίων είναι το Βραβείο UNESCO-L’Oreal, το Βραβείο της Ευρωπαϊκής Ένωση Γενετικής, και το Βραβείο της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας για τις καλύτερες ερευνητικές προτάσεις του 2006, του 2007 και του 2008.


 
Χάρτης Ιστοτόπου | Επικοινωνία | Συντελεστές | Rss
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών